Skip to content

Wat is jouw innerlijke kompas?

‘Je kan het’, verzucht Suzanne

Suzanne, een succesvolle programmamanager, parkeert haar auto. Ze kijkt nog één keer in de spiegel, slaakt een diepe zucht en denkt: je kan het. Ze heeft zo een gesprek met de bestuurder om de nieuwe plannen te bespreken. Wat hij vindt, is cruciaal. Tegelijkertijd wil ze ook de andere betrokkenen meekrijgen en weet ze al dat ze hem niet in alles tegemoet kan komen. Er zijn ook zoveel belangen gemoeid met dit programma. De financier volgt het met belangstelling en ook de OR volgt het programma op de voet. En eigenlijk is het natuurlijk allemaal bedoeld om de kwaliteit voor de klanten te verbeteren. Suzanne werkt hard om iedereen enthousiast te houden en soms, zo op zaterdagochtend als ze moe wakker wordt, vraagt ze zich af of zij er nog blij van wordt. Dit programma is echt wel gaaf, maar ze wordt er ook doodmoe van. Ze heeft de hele tijd het gevoel dat ze achter de feiten en mensen aanloopt.

Loop jij weleens achter jezelf aan?

Net als Suzanne zijn er meer gedreven mensen die bewegingen, programma’s of projecten leiden en continu het gevoel hebben dat ze ‘geleefd worden’. De vragen, opdrachten en verwachtingen stromen binnen en het werk is nooit af. Dit is ook een goed teken, het werk doet ertoe, mensen weten je te vinden. Het werk is leuk en interessant, althans dat zou het moeten zijn vind je. Maar je wordt er doodmoe van. Je komt handen, ogen en oren tekort en tijd om eens rustig de balans op te maken of een blik vooruit te werpen, heb je onvoldoende. Je bent wel de leider, maar wordt geleid door alles wat op je afkomt. En bij de vraag of dit werk nu nog past bij wat jou drijft en waar jij energie van krijgt, sta je in de vakantie wel weer stil, als je eindelijk eens bijgeslapen hebt. Nu moet je eerst nog even verder met het volgende.

Lekker werken en picknicken in het bos.

Het kan ook anders, dat blijkt ook uit de ervaring van Angelique. Zij werd net als Suzanne geleid door alles wat op haar afkwam. Ze wilde dit niet meer en heeft hulp gekregen van een coach. Samen met haar heeft ze precies geformuleerd waar haar werk om draait, wat haar bedoeling is en motiveert. Eigenlijk wat haar eigen kompas is. Ook is ze geholpen om een lonkend perspectief te verwoorden, dat richting geeft zonder dat het een SMART-doel is waarop ze afgerekend kan worden. Het geeft vooral een richtingaanwijzer die helpt om keuzes te maken: helpt het als ik dit doe om die kant op te gaan?

Daarnaast heeft ze met haar coach een landkaart gemaakt waardoor ze overzicht heeft over alles wat nu speelt en haar project beïnvloedt. Nu ze dit allemaal weet en letterlijk erbij kan pakken, is het voor haar makkelijker om zelf de regie te nemen. Angelique merkt nu steeds sneller op of ze met het goede bezig is. Waar haar aandacht nodig is, om het project verder te helpen. En ze merkt dat ze regelmatig rondloopt met een glimlach en zin heeft om het werk te doen. En wat ook zalig is, is dat ze niet meer zo moe is in het weekend. En weer energie heeft om met haar man en dochter leuke dingen te doen. Ook thuis zijn er genoeg dingen te doen, maar ook daar is ze niet meer continu aan het hollen en mopperen. Ze heeft nu al weer zin om komend weekend lekker de stad even uit te gaan om te picknicken in het bos.

Als je weet waar jij om draait, dan is het werk een stuk eenvoudiger

Wanneer jij je bewust bent van je innerlijke kompas, dan boor jij je eigen energiebron aan. Met hoeveel mensen je ook samen werkt en hoeveel dingen er ook moeten gebeuren. Als je actief in verbinding bent met je innerlijke kompas, dan weet je vanzelf wat nu je aandacht, tijd en geld verdient. Verlies je deze verbinding, dan vlieg je alle kanten op. En kan je veel minder betekenen, ook voor anderen.

Hier enkele tips om je innerlijke kompas te vinden:

  1. Kijk in je agenda naar de afgelopen maand en kies de 3 dagen uit waarop jij het lekkerste hebt gewerkt. Wat deed je deze dagen? Met wie? Wat zegt dit over waar jij energie van krijgt?
  2. Laat je interviewen door iemand, over wat jou drijft. Het is voor jou zo vanzelfsprekend, dat je het gemakkelijk over het hoofd ziet.
  3. Bedenk welke dingen je nu doet, die je eigenlijk ook al deed toen je jong was. Was je toen ook al kinderen aan het verbinden, altijd aan het tekenen, of bedacht je hele theorieën…….

Kortom: als jij je innerlijke kompas kent en gebruikt, heb je zelf de regie over wat, wanneer en met wie je dingen doet en waar je heen gaat. Heb je hier geen verbinding mee, dan blijf je van hot naar her vliegen. Wil jij ook je innerlijke kompas vinden? Ik help je graag.

Mail naar janneke.stegink@gmail.com dan maken we een telefonische afspraak en kunnen we snel en vrijblijvend verkennen wat ik voor je kan betekenen.