Skip to content

Je hebt net een top-idee gemist

Ontdekking 3:

Jammer, je hebt net alweer een top-idee gemist!

‘Wat een fijne uitwisseling!’, zegt Carla met een glimlach op haar gezicht. De sessie is bijna afgelopen en ze kijkt tevreden terug. Ze voegt dan toe: ‘Het bevestigt wat ik al dacht’. De moed zakt mij in de schoenen, met deze zin breekt ze haar eerste opmerking grotendeels weer af. Het klinkt alsof de sessie nutteloos voor haar was. Alsof ze niets heeft gehoord waar ze mee verder wil. Zodra de bijeenkomst voorbij is, pakt Carla snel haar tas en gaat ze naar een volgende afspraak.

Een week later zie ik haar pas, om haar te vragen wat maakte dat ze het een fijne uitwisseling vond. Ze weet het niet meer. Erg jammer, want tijdens de uitwisseling waren er rijke ervaringen gedeeld. Mensen die dagelijks stoeien met hetzelfde thema hebben aangegeven wat hen helpt, waar ze vrolijk van worden en wat hen frustreert. Iets hiervan heeft Carla geraakt, anders was er vast geen glimlach geweest. Maar wat dit geweest is? Daar komen we niet meer achter.

Waarschijnlijk herken je dit soort situaties ook bij jezelf. Je bent aanwezig, je doet fysiek mee en in gedachten ben je overal en nergens. Continu ben je bezig om losse eindjes aan elkaar te knopen en je agenda te volgen. Terwijl je nog bezig bent met het ene, zijn je gedachten al bij de volgende activiteit. Zo maak je van alles mee, zonder dat jij er erg in hebt. Je merkt nauwelijks op waar je bent, met wie en welke signalen je gevoelens en lichaam geven. Eigenlijk werk je in een soort bubbel, waarin zo nu en dan iets doordringt en de meeste signalen op afketsen.

 

De signalen komen langs, zonder dat jij er erg in hebt.

Dit is zonde, want in de totale ervaring zit rijke informatie verstopt. Via je zintuigen, gevoelens en de non-verbale interactie wordt er van alles duidelijk als je opmerkzaam bent. Als je contact maakt met jezelf en de anderen. Dan merk je direct op wat zonde is van je tijd en waar je energie van krijgt. Dit gebeurt al in de ervaring. Terwijl je dingen doet en meemaakt, dient zich een volgende stap of keuze aan. Je intuïtie en emotie zijn vaak sneller dan je gedachten.

 

En als extra bonus geven zij ook snel aan of iets nog aansluit bij je bedoeling. Bij datgene ‘waar jij van bent’, dat wat je wilt versterken in deze wereld.

 

Woorden en gedachten zijn maar een klein deel van de ervaring!

De rest van de ervaring is op één moment, namelijk nu. Die mis je als je hem niet ‘nu’, opmerkt. Je kan het vergelijken met het bekijken van een schilderij: je vindt het mooi of lelijk en het raakt je of raakt je niet. Er is een interactie als geheel, op het moment dat je het ziet, of beter gezegd, ervaart. Zodra je gaat ontleden welke verf is gebruikt, welke kwast etc., kom je letterlijk meer te weten over het schilderij, maar stap je uit de totale ervaring van dat specifieke moment. Het basisgevoel is er in de ervaring en niet door er lang en hard over na te denken.

 

Door aandacht te hebben voor de hele ervaring, kan jij, of je team of organisatie, steeds beter benutten wat zich aandient in de ervaring. Hier volgen enkele tips om hiermee te experimenteren:

  1. In een bijeenkomst met meerdere mensen: merk op met wie je het meest oogcontact maakt en wat jullie uitwisselen.
  2. Als je merkt dat je (subtiel) glimlacht: voel waar dat vandaan komt en geef er voor jezelf woorden aan.
  3. Volg met je aandacht enkele in- en uitademingen en merk op waar je aandacht daarna naartoe gaat.
  4. Krijg je ineens een idee, associatie of gedachte die goed voelt? Schrijf hem direct op of breng hem in.
  5. Noteer na elke activiteit wat je ‘onderbuik’ aangeeft: wat blijft hangen in je gevoel?
  6. Deel met anderen wat je op dat moment raakt, waar je energie van krijgt en waarvan niet.

 

Verder ontdekken hoe dit voor jou werkt?

Het klinkt allemaal behoorlijk vaag en dat is het ook. Toch merken wij steeds meer hoe rijk die ervaring is, als je je er bewust van bent. Wil jij jezelf, een groep met dezelfde bedoeling en/of je organisatie hierin versterken? Wij helpen je graag. Want alle signalen die je extra oppakt om jouw of jullie bedoeling te versterken, verdienen het om benut te worden.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.