Skip to content

Participeren is ook Waarderen

Dat is vreemd, weten ze dat dan echt niet?

Het is woensdagochtend en we zitten met enkele actieve ouders om inhoudelijk met elkaar na te denken over hoe ‘ouders kunnen worden gestimuleerd meer verbale interactie met hun baby’s en peuters aan te gaan’. De ouders dragen vol enthousiasme dit project en we hebben inhoudelijk een mooie eerste brainstorm.

Totdat we bij het tweede agendapunt komen. We willen met hen verkennen wat volgens hen een passende waardering is voor de deelname aan bijvoorbeeld zo’n project, waarin je meedenkt en werkt aan iets voor alle ouders in de stad. Deze vraag hadden we vooraf al gesteld en we kregen hele verschillende antwoorden, variërend van een zzp-loon tot vergoeding van de parkeerkosten. Het meest bijzondere wat naar boven kwam, zeker toen het over geld ging, is een stevige verontwaardiging over dat ‘de gemeente’ niet weet hoe ze ons goed kan waarderen. En ook dat er te weinig is voor burgers die zich actief inzetten. Er gaat toch zoveel geld om in de gemeente, alle professionals worden goed betaald, hoezo kan in dat systeem een burger geen waardige vergoeding krijgen?

Door participeren komt ook waarderen op de agenda

Voor ons kan dit vraagstuk niet langer onder de tafel geschoven worden. Al merken we in alles hoe complex het is en dat er geen voor de hand liggende oplossing is binnen de huidige systemen en denkkaders van mensen. De verontwaardiging die deze ouders lieten doorklinken, komen wij ook tegen als het met mensen uit het primaire proces gaat over geld of beleid. Dan is er al snel een boosheid over een grote macht die de harde werkers tekort doet, die de middelen niet goed verdeelt.

Dit wordt deels bevestigd door instituties, die bij dit vraagstuk ook aangeven dat de boosheid terecht is. Maar daarnaast wordt aangegeven dat de mogelijkheden van het systeem om mensen iets anders dan loon te betalen zeer beperkt zijn. Deze redenatie is makkelijker te volgen dan het bedenken van creatieve oplossingen. Om gedoe te voorkomen, is er een kader waarbinnen men cadeaubonnen mag schenken als blijk van waardering. Dit valt, mits beperkt, binnen de onkostenregelingen en is ‘safe’ en nooit aan te merken als loon of iets van dien aard.

Natuurlijk gaat waarderen niet alleen over geld. Ook deze ouders geven aan dat het gaat om ‘gezien worden in je inbreng en talent’, de mogelijkheid tot ontwikkeling, gehoord worden. Dit is voor burgers die meedoen niet anders dan voor professionals. Alleen krijgen zij wel salaris en is dit automatisch inclusief (soms beperkte) ruimte voor ontwikkeling etc. Het gat op het front van waardering (zowel in gedrag als geld) tussen professionals en burgers die meedoen, is groot en belemmert de samenwerking.

Laten we het erover hebben en proberen

Helaas, wij hebben de oplossing niet. Wat we wel zien, is dat door het gesprek over waardering aan te gaan met verschillende mensen en vooral ook door te proberen en experimenteren, we tot een andere werkelijkheid kunnen komen.

Een prachtige quote uit de podcast van de Correspondent, waarin Lex Bohlmeijer Maxim Februari interviewt. Maxim sluit af met de zin: ”We zijn iets aan het proberen en dat moeten we niet opgeven voor de pretentie iets te kunnen en alles te beheersen.” (27-10-2017)

Waarderen van klanten en burgers die meedoen, vraagt moed en probeerruimte

We hebben moedige mensen nodig om verder te komen in dit vraagstuk. Mensen die bereid zijn zich uit te spreken en mee te willen ontdekken hoe dit kan gaan werken. Wetende dat dit niet 1,2,3 is opgelost. Mensen die willen rammelen aan de poorten van de financiële systemen en indelingen. Mensen die op twee levels tegelijk kunnen schakelen om probeerruimte te creëren. Het dagelijkse level, met pragmatische oplossingen om nu vooral te kunnen doen wat er nodig is met de mensen die hierbij horen. En het langere termijnlevel, om elke keer weer te zoeken hoe de pragmatische oplossing zich verhoudt tot een langere termijnoplossing, waarin meer ruimte is voor diversiteit.

Herkenning of tips?

Heb je goede voorbeelden, klein of groot, we horen ze graag. En als je je herkent in dit vraagstuk en ‘meedenkers’ wenst, ook dan houden we ons aanbevolen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.