Skip to content

We organiseren zelf gedoe

Ik moet dit toch kunnen

Nabiaa is een presentatie aan het voorbereiden en is onrustig. Ze heeft toegezegd iets te vertellen over het onderzoek, maar de details hiervan kent ze onvoldoende. En nu is ze toch zenuwachtig voor de presentatie, terwijl ze er anders juist veel lol in heeft. Ze zit ook te mopperen op de organisator, omdat deze van tevoren een presentatie wil, die ook nog besproken moet worden met de bestuurder. Kortom, nog een lastig klusje voor de vakantie kan beginnen.

We organiseren gedoe

Net als Nabiaa zijn veel mensen vaak zenuwachtig of onzeker. Dan gaan ze mopperen op anderen of andere manieren verzinnen om er vooral geen last van te hebben en het buiten zichzelf te plaatsten. En het bijzondere is, dat als we in groepen werken, dit vaak nog erger wordt. Dan moeten we alles nog meer organiseren om eventuele ongewenste verrassingen te voorkomen.

Zo is er stiekem erg veel ruimte voor angst en die organiseren we zelf ook nog. Hierdoor ontstaat veel stress en voelen veel mensen zich tekort gedaan, waardoor ze nog bozer, angstiger, of onzekerder worden. Zo gaat de spiraal maar door.

In de zorg is hier ook al onderzoek naar gedaan. Thijs Jansen (universiteit van Tilburg) vertelde onlangs op een symposium van Utrecht Sociaal dat angst onder andere ook leidt tot defensieve zorg. Onnodige zorg die geboden wordt uit angst voor claims, klachten of kritische collega’s. Dus naast de invloed die angst heeft op de sfeer, leidt hij ook tot onnodig werk en kosten.

Dit kan anders

Wij zien dat dit ook anders kan. Als er vertrouwen is, dan kan je handelen vanuit wie je bent en wat je goed kan. Nabiaa weet echt wel hoe ze ingewikkelde vragen moet beantwoorden tijdens een presentatie. Als ze vertrouwen heeft in zichzelf, dan heeft ze er ook lol in om het te doen. Wanneer er vertrouwen is, is er ook meer ruimte om dingen van waarde te creëren. Er kan veel meer gebeuren in een korte tijd. Dit is ook een open deur. Weinig mensen zullen het tegenspreken. En toch laten we ons zo vaak (onbewust) leiden door angst in plaats van vertrouwen.

Werken vanuit vertrouwen is een rigoureuze keus

Een beetje vanuit vertrouwen en een beetje vanuit angst werken, werkt niet. Net als beide kanten van een munt: ze zijn er allebei, maar je ziet er maar één. Menig professional werkt op dit moment meer vanuit angst dan vanuit vertrouwen.

  • Vooral vanuit vertrouwen werken, vraagt moed. Dan weet je niet altijd waar je uitkomt en volg je wat je te doen hebt op basis van wat zich aandient. Er zijn weinig garanties en het is af en toe ook spannend.
  • Als je vanuit vertrouwen werkt, creëer je wel vaak meer waarde en gaat jouw tijd veel minder verloren aan onnodig werk. Je levert dan geen defensieve zorg of andere dienst. Je staat voor wie je bent en wat je doet.
  • Als je werkt vanuit vertrouwen, ben je veel prettiger om mee samen te werken. Er is dan voldoende ruimte voor ieder in zijn eigen rol en de bijdrage die iemand kan en wil leveren. En als je het onderling niet eens bent, wat nog steeds kan voorkomen, dan onderzoek je wat voor nu het beste past bij wat de bedoeling is. Het gaat dan om de (gezamenlijke) waarde die je creëert en niet om wie er gelijk heeft of beter is.

Wij kiezen er ook voor om te willen werken vanuit vertrouwen. Al gaat dat niet altijd perfect en hebben we elkaar en anderen nodig om alert te blijven als de angst naar binnen sluipt.

We gaan deze zomer vol vertrouwen tegemoet en wensen ieder van jullie ook een ontspannen en prettige tijd.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.