Skip to content

Verkennende workshop Ontspannen Kwaliteit

Meer kwaliteit zonder stress, dat wil jij toch ook?

Dat kan, ook als leidinggevende of stafmedewerker die belangrijke ontwikkelingen initieert of faciliteert. Juist dan is het waardevol om ontspannen te werken en de juiste dingen te doen. En is het aantrekkelijk voor mensen om te participeren.

Hard werken hoort er nu eenmaal bij

Dit hoor ik continu van professionals in de staf of lijn van een organisatie. Ze zijn ook hard aan het werk. Dit lijkt niet anders te kunnen. Iedereen doet het. Je moet tenslotte toch overal van op de hoogte blijven. Je omgeving is ook dynamisch en complex, iedereen heeft andere belangen.

Elke keer is het een uitdaging om de juiste prioriteiten te stellen en de goede toon te vinden om dingen voor elkaar te krijgen. Eerder ging dit mogelijk best goed, maar nu heb je vooral het idee dat je moet trekken en sleuren. Steeds vaker denk je: kan dit niet anders? Doe ik nog wel het goede werk? Levert wat ik doe wel voldoende op? Ben ik hier wel nuttig?

Zeker als je met kwaliteit van de organisatie en/of dienstverlening te maken hebt, is het vaak ingewikkeld. Het paradigma is aan het veranderen: de regie ligt nu bij de cliënt (burger, patiënt, scholier, ouders, ..) wordt gezegd. In de visie staat het vermoedelijk ook en dit spreekt je aan. Alleen in de praktijk lijken de oude patronen, gewoontes en afspraken de overhand te hebben. Het ècht anders aanpakken, zodat de verandering concreet vorm krijgt, gaat zeer moeizaam. En wanneer iets wel gelukt is, verliest het vaak snel weer zijn kracht. De aandacht wordt weer door iets anders opgeslokt.

Kortom, het is hard werken, je wordt er doodmoe van, het voelt vooral als trekken en sleuren en je zou meer willen opbouwen.

Het kan écht anders

Met vallen en opstaan, stimulans en hulp heb ik ontdekt dat dit echt niet zo hoeft te gaan. Je kunt echt top werk leveren, waar veel mensen enthousiast van worden. Juist doordat je energiek werken en ontspannen afwisselt en regie neemt. Je hebt dan meer ruimte voor goede ideeën en werkt met meer lol en energie. En zo creëer je zelf ook niet méér gedoe, stress en moeten. Dit werkt aanstekelijk, bij alles wat je doet voor je collega’s of klanten. Zij merken dat werken vanuit ontspanning kan en zelfs meer oplevert.

Waarom wordt er dan nog zoveel drukte gemaakt?

 • Zacht werken, in tegenstelling tot hard werken, is écht anders en vraagt om reflectie en moed om uit het bekende te stappen. Dit is ongemakkelijk.
 • Bedenken hoe het anders kan en vooral hoe anderen het anders zouden moeten doen, is veel makkelijker dan het zelf te doen en een voorbeeld te zijn.
 • Veel werkomgevingen stimuleren om alles tegelijk te doen, hebben lange omschrijvingen met verantwoordelijkheden en veel overleggen. Hierdoor versnippert je aandacht makkelijk en blijft alles ‘in de lucht hangen’, waardoor je de hele tijd alert wilt blijven om maar niets te missen.
 • We kunnen continu druk en belangrijk zijn. Door fysieke aanwezigheid, maar ook via e-mail, Yammer, LinkedIn, Twitter, ontwikkelingen en inspiratie in de branche en je vakgebied, etc.
 • En het geeft wel een comfortabel gevoel om net als iedereen druk, druk, druk te zijn, anders klopt het toch niet?

Dit patroon doorbreken, kan, als je het aandurft

Als je bereid bent om op onderzoek te gaan, bij jezelf. In wat jou energie geeft in je gewoontes, inhoudelijk in je werk en in het contact met de mensen met wie je samenwerkt.

Het patroon doorbreken, gebeurt alleen als je echt gaat experimenteren met je eigen intenties en gedrag. Dat je gaat handelen naar wat jij belangrijk vindt. Zonder te ontkennen dat de dingen zijn zoals ze zijn.

Om anders te gaan werken, hoeft niet alles in één keer perfect te gaan. Het gaat om elke keer weer een stapje. En het traject zoals hieronder beschreven, helpt je om flink op pad te gaan.

knippen en plakken kompas 300 x 400

Individueel Traject Ontspannen werken aan kwaliteit

Het traject Ontspannen werken aan kwaliteit is een combinatie van het Zacht WerkenÒ online-programma en het 1-op-1-ontwikkeltraject voor professionals die ontwikkelingen initiëren en faciliteren in de non-profit. Deze onderdelen versterken elkaar en vormen een logisch geheel.

Online Zacht WerkenÒ-programma:

Het Online Zacht WerkenÒ-programma is een programma waarin je stap voor stap wordt uitgenodigd om te ontdekken hoe je meer gaat bereiken door zachter te werken. Je leert tijd te maken, je dromen te realiseren en te bouwen aan je loopbaan. Dit alles met een praktische inslag die je direct kunt vertalen naar je eigen situatie.

Het online programma bestaat uit 9 webinars en oefeningen waarmee je direct aan de slag gaat. De webinars kan je volgen wanneer en waar het jou uitkomt, mits er internet is. Je krijgt veel oefeningen, waaruit je die kiest die nu bij je passen. Ook na afloop blijf je toegang houden, dus je kunt altijd nog eens terugkijken en later andere oefeningen oppakken. Jouw ervaringen en ontdekkingen komen ook terug in de 1-op-1-werksessies.

Bij dit programma ontvang je het boek ‘Een zaak van zacht werken’.

1-op-1-ontwikkeltraject:

Het 1-op-1-ontwikkeltraject bestaat uit 5 werksessies Je ontdekt hierin via diverse werkvormen wat ‘jouw bedoeling’ is op dit moment in je werk. Wat jouw motor is waardoor je voor dit werk gekozen hebt. En hoe jij waarde toevoegt aan het leven van cliënten, het werk van collega’s, de organisatie en branche.

Je gaat ook op zoek naar wat voor jou een lonkend perspectief is. En hoe dat zich verhoudt tot jouw bedoeling en wat er speelt in je omgeving. Hierbij kijken we ook hoe je deze omgeving kunt beïnvloeden, zonder dat je energie weglekt.

De insteek is ook bij deze sessies praktisch. Het gaat over wat jij elke dag doet en zou willen doen. En hoe dit past in de diverse kaders, visies en paradigma’s die spelen in jouw praktijk. Het kan ook raken aan wie jij bent en hiermee je totale leven. De focus blijft wel liggen op het werk, maar inzichten kan je natuurlijk breder benutten.

Dit levert het traject je op:

 • Rust en focus. Je hebt aandacht voor wat er nu gedaan moet worden.
 • Inzicht in ‘jouw bedoeling’ op dit moment, jouw motor waar je energie van krijgt en waardoor jij je werk met plezier kunt doen.
 • Meer resultaat van je werk doordat je meer ruimte hebt
 • Inzicht in jouw optimale manier van werken, zodat jouw talenten maximaal uit de verf komen. Zodat je een maximale bijdrage levert en anderen volop van dienst kunt zijn. Doordat je werkt op een manier die bij jou past en zonder werkdruk of stress.
 • De ontdekking van hoe jij congruent kunt werken, zodat jouw visie op kwaliteit ook zichtbaar wordt door hoe je de dingen consequent doet.
 • Zin om aan het werk te zijn.
 • Ruimte voor nieuwe ideeën.
 • Je ziet overvloed aan mogelijkheden, zelfs bij duivelse dilemma’s.
 • Je ziet welke eerste, volgende stap helpt om de gewenste richting op te gaan. Je kunt omgaan met de onzekerheid van de toekomst en verandering.
 • Je inspireert anderen.
 • Je hebt energie genoeg en geniet van je vrije tijd, zonder het gevoel dat je continu je werk, je familie of anderen tekort doet

Je investering

Het individuele traject ‘Ontspannen werken aan kwaliteit’ kost

€ 2250, exclusief BTW (21%).

Hiervoor krijg je

 • Het hele Zacht Werken Online-Programma, met 9 webinars + 2 bonus-webinars met veel Zacht WerkenÒ-oefeningen.
 • Het boek ‘Een zaak van zacht werken’.
 • 5 werksessies van een dagdeel, met individuele aandacht.
 • 4 maanden onbeperkte ruimte voor het stellen van vragen en ondersteuning.
 • Alle materialen voor de werksessies.
 • Consumpties tijdens de live-werksessies.

Je tijdsinvestering voor het traject ‘Ontspannen werken aan kwaliteit’ is gemiddeld een dagdeel in de week. Hoeveel dit precies is, bepaal je zelf met de keuzes die je maakt. Het mooie is, dat je deze tijd dubbel en dwars terugverdient doordat je tijdens het traject je tijd en energie echt al anders gaat gebruiken.

De locatie en planning

De webinars kan je volgen waar en wanneer jij wilt.

De werksessies zullen in overleg worden gepland, waarbij de locaties en werkvormen kunnen variëren. Hierbij kan rekening worden gehouden met een eventuele vakantie.

Elke week is er een activiteit. We starten met een werksessie en vervolgens is er om de 3 à 4 weken een werksessie. Tussendoor heb je ruimte voor de webinars en oefeningen. Het totale traject duurt 16 weken. In deze hele periode is er onbeperkte coaching via e-mail en telefoon.

Wie is Janneke Stegink ?

Het traject wordt aangeboden door drs. Janneke Stegink – de Graaff. Ik help professionals in de non-profit die ontwikkelingen initiëren en realiseren die bijdragen aan de kwaliteit die cliënten, patiënten, burgers, ouders, kinderen, etc. ervaren.

Op dit moment werk ik als zelfstandig ondernemer. Hiervoor heb ik diverse functies gehad in de jeugdzorg en gehandicaptenzorg. Ik ben begonnen als groepsleider, ben gezinsvoogd geweest en toen doorgegroeid naar kwaliteitscoördinator en programmamanager. In deze laatste functie heb ik onder meer een cliëntervaringsinstrument ontwikkeld in opdracht van drie organisaties; deze wordt nu gebruikt bij 28 organisaties. Dit was een uitdagende opdracht waarbij ik het ontspannen werken aan kwaliteit echt heb kunnen verfijnen met mooie resultaten. Daarnaast ben ik yogadocent en Zacht Werken-coach.

Het Zacht Werken online-programma is ontwikkeld door Ellen de Lange – Ros. Wij werken intensief samen en zij stelt haar programma beschikbaar voor de Zacht Werken-coaches die zij hiertoe heeft opgeleid. (www.zachtwerken.nl)

Ervaringen

Anouk vertelt:

“Door met Janneke te werken in een traject heb ik mijn plek helder. Ik zie de richting die ik op wil en hoe die zich verhoudt met de mensen om mij heen. In de complexiteit zie ik de mogelijkheden. Vanzelf kreeg ik ingevingen over wat klopt bij waar wij voor staan. Hierdoor krijgt de volgende netwerkbijeenkomst een hele andere vorm en wordt deze echt inspirerend.”